top of page

Het spirituele padTja, "Op zoek naar verlichting" heb ik mijn blog genoemd. Wat betekent dat eigenlijk? Boeken vol zijn erover geschreven. En Google maar eens op verlichting. Er zijn zoveel stromingen, bijvoorbeeld Advaita Vedanta of non-dualiteit. Een dagtaak om het allemaal te lezen. Dus daar ga ik het niet over hebben.

Op zoek naar verlichting... Kan ik daar wel naar zoeken? Waar zoek ik dan? En waarnaar eigenlijk? Zoals het nu voor mij is, betekent verlichting een gevoel van vrede in mezelf, aanvaarding van dat wat er op dit moment is. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want ja, als er nog maar € 3,46 op mijn rekening staat en ik moet de huur betalen, blijf dan maar eens in vrede en aanvaarding. Om maar eens een voorbeeld uit de praktijk te noemen. Wanneer de hoogte van m`n rekening mij triggert heb ik werk te doen zeg maar. Want niks geen vrede en aanvaarding op dat moment maar angst, het koude zweet brak me uit. Ik zag mezelf al staan op straat. Zonder niks, helemaal alleen. En wat dacht ik nou eigenlijk! Dat ik met niets doen geld kan verdienen? Ik ben lui en dom waren de overtuigingen die omhoog kwamen. Ik heb mijn administratie niet op orde en dat is slecht. Zie je wel? Ik ben een slecht mens....En oh wee als er iemand in de buurt komt die vraagt wat er aan de hand is. Dan ontkende ik het nare gevoel en zei dan met een afgemeten stemmetje: "nee, er is niets" terwijl iedereen aan mijn hele uitstraling/energie kon zien dat het niet ok was. Er zijn natuurlijk nog heel veel andere manieren om van het nare gevoel af te komen. In de slachtofferrol bijvoorbeeld. In snikken uitbarsten en dramatisch zeggen ik weet het niet meer. De engelen of gidsen om hulp vragen en hopen dat het vanzelf goedkomt. (En daarmee zeg ik niet dat je dat niet moet doen) Of je angst verbloemen en boos en kortaf reageren op de buitenwereld. Allemaal manieren om niet te hoeven voelen wat er werkelijk is. Wat je kunt doen in zo`n situatie is al die gedachten onderzoeken. En dat heb ik geleerd van Byron Katie. The Work van Byron Katie is een manier om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier om vrede in jezelf en met de wereld te vinden. Iedereen met een open geest kan The Work doen. Kijk maar eens op www.thework.com/nederlands/

Het werkt écht. Ik ga al jaren aan de slag met al die overtuigingen en oordelen en ik heb ervaren dat wat ik denk dan niet waar is en dat mijn denken mijn nare gevoel in stand houdt. En wanneer je denken helder is geworden en je dus vrede ervaart kom je in dezelfde situatie tot mooie oplossingen. Vanzelf.

En natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om uit het lijden te komen. Het gaat ten slotte om de weg en niet om het doel. Er zijn geen obstakels op het spirituele pad. Obstakels zíjn het pad. En zo was de hoogte van mijn bankrekening onderdeel van mijn spirituele pad. En daar ben ik dan weer dankbaar voor :-)


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page