top of page
IMG_5975.jpeg

Marianne, eigenaar van De Groene Linde en ik hebben een systemisch werken geurlijn ontwikkeld om de processen tijdens en na een opstelling te ondersteunen. Van mijn hand zijn de tien middelen en de teksten en Marianne heeft de daarbij behorende geurfrequenties samengesteld.

Hieronder lees je het blog van de Groene Linde 

 

Veel mensen die bezig zijn met het opruimen van oude trauma’s komen bij een therapeut terecht die zich bezig houdt met systemisch werken. Sonja, een goede vriendin van Marianne, is een opleider in systemisch werk en familieopstellingen, begeleider van diverse workshops en complementair therapeut. Sonja geeft haar opleiding tot systemisch werk in onze prachtige ruimte in Heiloo. Hierdoor raakte Marianne geïnspireerd, ook door de vraag van Sonja, voor een nieuwe prachtige lijn om in te zetten tijdens deze opstellingen. 

 

WAT IS EEN FAMILIE OPSTELLING

Systemisch werken is een therapie vorm waar wordt uitgegaan van het feit dat wij allemaal deel uitmaken van een systeem, een groep, zoals bijvoorbeeld jouw familie. Ieder individu binnen de familie beweegt zich volgens een bepaald (onbewust) patroon. Tijdens een familie opstelling ga je onder begeleiding van de therapeut kijken naar gebeurtenissen en/of personen binnen jouw familie systeem die met elkaar verbonden zijn. Deze verbindingen kunnen van invloed zijn op het verleden en het heden, maar ook op de toekomst. 

Sonja Elferink over systemisch werk:

‘Een familieopstelling kan jou inzicht geven in jouw gedrag en ook in jouw relaties. Het laat jou duidelijk zien hoe de familiebanden van invloed zijn op jouw leven. Soms kunnen er gebeurtenissen van vele generaties terug, nu nog van invloed zijn op jouw manier van in het leven staan. 

De oorsprong van de problemen die je ervaart liggen niet persé in je eigen verhaal, maar kunnen ook voortkomen uit de verhalen van onze ouders, grootouders en zelfs nog verder terug in het familiesysteem.

Trauma’s (onverwerkte emoties) kunnen van de ene generatie op de andere generatie worden doorgegeven. Met andere woorden, tijd heelt geen wonden. Fragmenten van levenservaringen, herinneringen en lichamelijke gewaarwordingen kunnen tot uiting komen in jouw systeem om daar tot een oplossing te komen.

Door middel van familieopstellingen en systemisch werk kan je inzicht krijgen in deze verborgen patronen in de onderstroom en de cirkel van pijn en lijden doorbreken. De geurfrequenties uit deze lijn kunnen je ondersteunen in het proces tijdens een opstelling maar zijn ook helpend wanneer je bijvoorbeeld met een moederstuk aan de slag wilt.’

‘Pijn reist door het systeem, net zolang tot iemand bereid is te voelen’

WANNEER GA JE EEN FAMILIEOPSTELLING DOEN?

Je kan soms weleens tegen dezelfde dingen aan blijven lopen en je kan er maar niet de vinger opleggen waar het vandaan komt. Het kan zomaar zijn dat jouw familie een bepaald karma met zich mee draagt waar ook jij deel van uit bent gaan maken. 

Wanneer je wordt geboren ben je niet volledig de ‘Tabula Rasa’ (het onbeschreven blad), je neemt toch al onverwerkte emoties mee en energetisch draag je ook al dingen met je mee. Wat te denken aan de emoties die tijdens het moment van conceptie hebben meegespeeld. Maar ook onverwerkte emoties van ouders, grootouders en nog verder terug in de familielijn. Dit draag jij met je mee als kind en je voelt de emoties en pijn van deze (groot) ouders als kind. Zo kan het generaties blijven sudderen tot er iemand mee aan de slag gaat. Door een familieopstelling kan het ‘probleem’ heel snel heel duidelijk en helder naar voren komen. Emoties van onverwerkte zaken die niet van jou zijn kan je dan eindelijk los laten en je ziet eindelijk wie jij echt bent. Je leeft vaak naar het verlangen van je ouders. Doorbreek deze illusie en kom terug bij jezelf. 

DE GEURFREQUENTIES

De geurfrequenties uit deze lijn kan je als therapeut prachtig inzetten tijdens het begeleiden van een familieopstelling. Maar ook kan je een geur blijven gebruiken na een sessie om je te ondersteunen bij het doorbreken van bepaalde patronen binnen de familie. 

𝙳𝚎 𝙾𝚙𝚜𝚝𝚎𝚕𝚕𝚎𝚛 – 𝙱𝚒𝚓 𝚓𝚎𝚣𝚎𝚕𝚏 𝚎𝚗 𝚟𝚎𝚛𝚋𝚘𝚗𝚍𝚎𝚗

Als opsteller resoneer je met je client. Je kan je voorstellen dat als er bij jou zelf nog iets speelt, je geraakt kan worden door het proces van je client. En dat is helemaal prima als je je ervan bewust bent en je gevoel kan toelaten op dat moment. 

Het is handig om als opsteller de helft van je aandacht bij jezelf te hebben en de andere helft bij de client en opstelling. Je gebruikt dan jouw lichaam als resonantie instrument en spiegel en dan is het fijn als jouw eigen systeem als een leeg wit vel papier is. Op deze manier werkt jouw intuïtie op volle toeren en ben je het stille ruime midden waarin de opstelling plaatsvindt. Je kan dan scherp waarnemen en oké zijn met dat wat zich aandient. 

𝙼𝚘𝚎𝚍𝚎𝚛 – 𝙶𝚎𝚟𝚘𝚎𝚕 𝚎𝚗 𝚎𝚖𝚘𝚝𝚒𝚎𝚜

Je moeder staat voor jouw binnenwereld. Hoe jij jezelf innerlijk met je moeder hebt verbonden, bepaalt of jij jezelf volledig kan verbinden met anderen zonder jezelf daarin te verliezen. 

Kan jij je moeder totaal en helemaal aanvaarden met álles wat ze heeft gegeven en niet heeft geven? Kan je haar manier van liefde toelaten, zelfs als je dat niet nodig hebt? Op het moment dat je je moeder als pijnlijk ervaart (dat kan zelfs al in de baarmoeder ontstaan) ga je uit verbinding en zal jij je in dat stuk niet meer veilig en geborgen voelen. Wanneer je jouw moeder totaal kan aannemen voor wie ze is, kan jouw levensenergie ten diepste stromen en gevoeld worden.

𝚅𝚊𝚍𝚎𝚛 – 𝙱𝚞𝚒𝚝𝚎𝚗𝚠𝚎𝚛𝚎𝚕𝚍

Je vader staat voor je buitenwereld. Wanneer je je niet gezien voelt door je vader kan het verlangen ontstaan om je maatschappelijk te bewijzen en ga je op zoek naar erkenning en bevestiging in de buitenwereld. Wanneer dat niet lukt kan je je zonder daadkracht voelen en neem je geen initiatief. Het tegenovergestelde kan ook ervaren worden, er ontstaat bewijsdrang en je gaat op zoek naar succes en gezien worden. Wanneer je je vader totaal kan aannemen voor wie hij is, verandert je drijfveer van zoeken in de buitenwereld naar je innerlijke drijfveer. Je volgt dan je eigen hart en authenticiteit en bent niet meer afhankelijk van wat de buitenwereld van je wil en vindt. 

𝚆𝚊𝚊𝚛𝚍𝚒𝚐𝚑𝚎𝚒𝚍 – 𝙻𝚎𝚎𝚏 𝚓𝚎 𝚕𝚎𝚟𝚎𝚗

Kan jij je thuis voelen in je lichaam? Kan jij ervaren dat alles al goed is zoals het is? Kan je voelen dat afgescheidenheid een illusie is? Of heb je nog van alles nodig om je goed of beter te voelen? Je hoeft nergens meer voor te vechten omdat je al goed genoeg bent. Er ontbreekt niets en je hoeft ook niet aan jezelf te werken. Het Leven heeft je zo ‘gebakken’ en waarom zou je in gevecht gaan met het leven zelf? Vaak denken we het beter te weten en dan ben je in gevecht met de realiteit. Wanneer je je daar bewust van wordt kan je je innerlijk gevecht opgeven en je overgeven aan dat wat is. 

Je mag je waardigheid ontlenen aan het Leven zelf. 

𝙹𝚎 𝙿𝚕𝚎𝚔 – 𝙽𝚎𝚎𝚖 𝚓𝚎 𝚙𝚕𝚎𝚔 𝚒𝚗

Iedereen in een systeem heeft een eigen plek. Wanneer jij niet meer op de juiste plek staat kan de energie niet meer goed stromen.

Stel je voor dat jouw familiesysteem op allemaal plateaus op een berg staat. De emotionele- en energiestroom van die berg gaat van boven naar beneden net als het water van een riviertje. Jij staat in volgorde van geboorte op een plateau op de berg onder je ouders, samen met je broers en zussen, miskramen, geaborteerde kinderen, verzwegen kinderen enz. Wanneer er personen worden buitengesloten (bewust of onbewust) kan je zomaar op die plek terecht komen omdat er daardoor onbalans in het systeem is ontstaan en jij op die plek gaat staan om de balans weer te kunnen voelen.

Wat ook vaak aan de orde is, is dat je te veel verantwoordelijkheid draagt voor je ouders wanneer je hun (onbewuste) trauma’s ervaart en gaat dragen in de hoop dat het dan beter met hen gaat en dus ook met jou. Daar doe je ook heel erg je best voor en je klimt omhoog op de berg. Op deze manier kan je de vader/moeder worden van jouw ouders. Maar het is een illusie dat je pijn van je ouders of van wie dan ook kan oplossen. Hun pijn wordt er niet minder door en jij draagt verantwoordelijkheid die niet van jou is. Het gevolg is dat jij niet meer kan ontvangen en alleen nog maar kan geven. Jouw ouders kunnen jou niet meer zien en je gaat je heel eenzaam voelen. Wanneer je weer op je plek gaat staan door de verantwoordelijkheid terug te geven (want jij gaat niet over je ouders en anderen) zul je een vervullend leven ervaren. Met alles wat het geeft en kost.

𝚃𝚛𝚊𝚞𝚖𝚊 – 𝙻𝚘𝚜𝚕𝚊𝚝𝚎𝚗 𝚟𝚊𝚗 𝚝𝚛𝚊𝚞𝚖𝚊

Trauma is misschien wel de meest vermeden, genegeerde, gebagatelliseerde, ontkende, verkeerd begrepen en onbehandelde oorzaak van menselijk lijden.

– Peter Levine-

Trauma is de ervaring van het ontbreken van lichamelijke, emotionele en psychische vaardigheden om de situatie aan te kunnen, waardoor er ervaringen van hulpeloosheid, hopeloosheid, overweldiging en doodsangst ontstaan. Deze ervaringen worden afgesplitst (dissociatie) om te overleven om zo het leven weer dragelijk te maken. Kort gezegd, onverwerkte emoties worden onderdrukt. 

De onverwerkte emoties vormen op deze manier het traumadeel, wat getriggerd kan worden en daarom ook wordt vermeden. Zo ontstaan er overlevingsstrategieën vanuit je gezonde kwaliteiten die ervoor zorgen dat de pijn niet meer gevoeld hoeft te worden. Deze overlevingsstrategieën worden ook wel maskers genoemd. Als we de verantwoordelijkheid nemen om ons trauma te doorvoelen kunnen we betere beslissingen nemen voor onszelf en zullen onze overlevingsdelen en mechanismes als vanzelf wegvallen. En… iedereen heeft trauma’s. Deze geurfrequentie zal je ondersteunen in dit proces.

Loyaliteit– 𝙳𝚘𝚘𝚛𝚋𝚛𝚎𝚔𝚎𝚗

Loyaliteit wordt vaak verward met liefde. De ander is heel belangrijk voor ons en we doen er dan alles aan om de ander gelukkig te maken. We hebben dan het gevoel dat als de ander gelukkig is, wij dat ook kunnen zijn. We willen voelen dat we erbij horen en niet worden afgewezen. De vraag is, blijf je loyaal aan de ander, het systeem of volg je je eigen weg? Loyaliteit ontstaat uit angst voor afwijzing, er niet bij horen en om onszelf onschuldig te voelen. En dat heeft niets te maken met liefde. Wanneer je niet meer bang bent om afgewezen te worden hoef je niet meer loyaal te zijn aan hoe anderen vinden hoe het hoort. Om te ontwikkelen en te groeien zeg je JA tegen jezelf, zelfs als dat een nee voor een ander is. 

𝙳𝚎 𝚂𝚙𝚒𝚎𝚐𝚎𝚕 – 𝚆𝚊𝚝 𝚓𝚎 𝚣𝚎𝚐𝚝 𝚋𝚎𝚗 𝚓𝚎 𝚣𝚎𝚕𝚏

In een opstelling wordt vaak (pijnlijk) duidelijk dat je bijvoorbeeld meer op je moeder of vader lijkt dan je zou willen. Wat er dan aan de orde is, is dat wat we zien in de ander eigenlijk iets van onszelf is wat we niet willen zien en voelen. We projecteren ook onze eigen verwachtingen, verlangens en oordelen op de ander in plaats van verantwoordelijkheid te nemen en deze pijnlijke gevoelens te erkennen en te doorvoelen. We zijn zelf verantwoordelijk voor hoe we ons voelen. 

Wanneer je veel oordelen opmerkt in jezelf, helpt deze geurfrequentie je mee om dit spelletje van het denken te doorzien. 

 

𝚃𝚠𝚒𝚗𝚜 – 𝙸𝚗 𝚟𝚎𝚛𝚋𝚒𝚗𝚍𝚒𝚗𝚐 𝚕𝚘𝚜𝚕𝚊𝚝𝚎𝚗

Als meerling ontstaan maar alleen geboren…

Je voelt je niet helemaal op je plek. Je blijft zoekende. Een onbestemd gevoel van iets missen. Gevoelens van onmacht, schuld, in de steek gelaten zijn, moeite met loslaten, angst zich te binden. Iedereen valt uiteindelijk tegen. Omdat niemand de verloren tweelinghelft kan vervangen. 

Dit zijn enkele thema’s die ook voorkomen bij het Vanishing Twin Syndrome. Hierbij ben je in aanleg deel van een tweeling of meerling maar je wordt als eenling geboren. Dit komt vrij vaak voor. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen begint als meerling. Slechts 1 op de 100 wordt ook als tweeling geboren. In een opstelling kan dit fenomeen zichtbaar worden. Wanneer het zichtbaar wordt komen er veel emoties vrij en begrijp je plotseling waar al die gevoelens vandaan komen. Belangrijk is dan dat je jouw tweelinghelft een plek geeft in jouw systeem en je kunt landen in je lichaam met je voeten op de grond.

 

𝙸𝚗𝚗𝚎𝚛𝚕𝚒𝚓𝚔 𝙺𝚒𝚗𝚍 – 𝚉𝚘𝚛𝚐 𝚎𝚛 𝚐𝚘𝚎𝚍 𝚟𝚘𝚘𝚛

Mogen alle innerlijke kinderen er zijn? Het blije kind, het gekwetste kind? Vaak wijzen we nog het kleine meisje of jongetje in onszelf af omdat we niet meer willen voelen wat het kind gevoeld heeft. Op het moment dat er een trauma ontstaat, staat de ontwikkeling van het kind stil op de leeftijd waarop het trauma is ontstaan. Dat kan betekenen dat je jezelf misschien terugvindt als een stampende peuter of eigenwijze puber. Wat je dan nodig hebt is dat je het kind in jou omarmt en zegt dat het nu veilig is bij jou, dat je van hem of haar houdt en dat er niets mis is met hem of haar. Dan kan het kind in jou zich verder ontwikkelen en emotioneel volwassen worden.

Tijdens het houden van familie opstellingen is het handig om een rollertje te gebruiken. Zo heeft de rest van de groep geen last van de geuren en raakt de ruimte niet helemaal vol van de sprays. Je gebruikt de roller altijd bij de client waarvoor de opstelling is neergezet. Op het moment dat er een trauma naar voren komt kan je de roller gebruiken op de hand van de client en dan even laten ruiken. Is er even later nog een geur nodig dan kan dit op de andere hand etc. Alle frequenties zijn verkrijgbaar in auraspray, etherische olie en roll on. Zo kan de client ook de geuren thuis in gaan zetten op hun eigen favoriete manier na een opstelling ter ondersteuning. 

Wij zijn ontzettend blij met deze geurfrequenties en hebben de geuren ook mooi mogen ervaren tijdens een bijzondere avond van Sonja. Het zijn troostende, warme en ondersteunende geuren.

De-opsteller-blog.jpg
Moeder-blog.jpg
Vader-blog.jpg
Je-plek-blog.jpg
Twins-blog.jpg
bottom of page