top of page

Opleiding systemisch werk en familieopstellingen

Wil je leren opstellen?

Ben je op zoek naar een opleiding over familieopstellingen en systemisch werk?

Misschien heb je al rondgekeken op websites van verschillende opleidingsinstituten.

Je kunt het niet vinden... Je voelt geen klik... Eigenlijk zoek je naar een spirituele en intuïtieve opleiding waarin bewustwording voor jezelf op de eerste plaats centraal staat. Er eerst zelf helemaal doorheen gaan voordat je je kennis toepast op je cliënten en in je dagelijks leven. En het liefst in een kleine groep.

Dat is hartstikke spannend en wat mij betreft de mooiste manier om je rugzak te legen en bewust te worden van wie je écht bent.

En dát is waar jouw cliënten op zitten te wachten! (...en jezelf, je gezin, collega's.... enz)

De invloed van je familiesysteem op jouw functioneren

We zijn allemaal gevormd door onze familie.

De gevolgen van traumatische gebeurtenissen, conflicten, geheimen, verslavingen e.d. binnen families lopen vaak als een rode draad door de generaties heen. Zowel genetisch als energetisch overgedragen patronen dragen we als verkramping met ons mee. 

Het persoon, 'ik', leeft en streeft naar een ordening (de onderstroom) en zal alles doen en/of laten, om die ordening 'goed' te laten voelen. Bewust of onbewust, zelfs als het destructief lijkt.

Daarom zul je in de training alles leren over die ordening en de kaders.

- Je gaat leren zien waar we zélf de energie stagneren.

- Om vervolgens te merken dat de kaders waarbinnen we werken als vanzelf wegvallen.

- Door de training kun je een diep gevoel van vrijheid ervaren

- en meer bewust worden van wie je wérkelijk bent.

Lees hier meer over het systeem

Wij worden niet alleen in onze familie geboren maar

óók in de geschiedenis van onze familie, die ons ondersteunt

en voedt, maar ons in veel gevallen

ook kan verlammen.

-Monica McColdrick-

 

Hoe werken familieopstellingen?

Het bijzondere aan familieopstellingen is dat we werken met een lichamelijk, energetisch en emotioneel veld. Dat veld wordt zichtbaar gemaakt door het opstellen van resonanten (ook wel representanten genoemd)

Dit kunnen mensen zijn maar ook voorwerpen. Door deze in de ruimte te plaatsen wordt zichtbaar waar de energie niet stroomt en verkrampt is.

Wat zijn de effecten van opstellingen?

Door aan opstellingen mee te doen of er bij aanwezig te zijn kun je plotseling inzichten ontvangen en de verkramping van energie lost zichzelf op.

Jij en het systeem waarvan je onderdeel bent, met betrekking tot jou, komen tot bevrijding.

Het is net als met Sinterklaas. Toen je nog klein was geloofde je écht in de Goedheiligman. Totdat er inzicht kwam en je geloof in Sinterklaas verdampte. En dan kun je nooit meer terug geloven in Sinterklaas.

Als kind hebben we geleerd om onze emoties en gevoelens weg te stoppen, te ontkennen en te vermijden en te onderdrukken. Deze gevoelens zijn vaak als te heftig en overweldigend ervaren om welke reden dan ook.

En elke keer dat er nú een emotie of een overweldigend gevoel aan zit te komen maken we gebruik van overlevingsstrategieën om dat, wat we nooit meer willen ervaren, veilig te stellen.

Langdurige onderdrukking van deze emoties en gevoelens (ook wel traumadelen genoemd) kunnen resulteren in tal van psychische en fysieke klachten, relatieproblemen, moeilijkheden in het gezin of werk, waardoor leven overleven wordt. Dit is de verkramping en gestagneerde energie.

 

Met behulp van opstellingen kunnen verborgen delen weer zichtbaar worden en overlevingsstrategieën blootgelegd en aanvaard zodat je een diep gevoel van vrijheid kan ervaren en meer bewust wordt van wie je wérkelijk bent.

Werkvormen

•Individuele opstellingen met behulp van kussentjes en/of andere grondankers

•Tafelopstellingen met behulp van poppetjes en voorwerpen

•Plenaire opstellingen met behulp van representanten uit de groep

Je bent wie je bent!

Maar wie ben je echt?